almabild

Årets Alma-pris 2015 gick till läsorganisationen Praesa, som bedriver läsfrämjande arbete för barn och ungdomar.

Juryns motivering lyder:

Med läsglädjen som ledstjärna ger PRAESA unika möjligheter för barn och ungdomar i Sydafrika att få tillgång till litteratur. Kreativa läs- och berättarprojekt skapar sociala sammanhang och gör litteraturen levande på flera språk. PRAESA visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av regeringen 2002, samma år som Astrid Lindgren gick bort. Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Två gånger tidigare har det gått till organisationer: Banco del Libro i Venezuela och Tamerinstitutet, baserat i Ramallah på Västbanken.

Prissumman är fem miljoner kronor.

GRATTIS PRAESA!

önskar Ängsdals elever

.