Om mig

Hej!

Jag heter Christine Landin och arbetar på Ängsdals skola i Bunkeflostrand som speciallärare och lärarbibliotekarie. Ängsdals skola är en fristående grundskola med elever från förskoleklass upp till och med år 9.

Skolan ligger naturvackert vid havet och nära Öresundsbron.
Jag arbetar med klasserna från förskoleklass till år 5 och där arbetar jag mycket med förebyggande och tidiga insatser.
Vi arbetar medvetet med läsningens viktiga formel:

LÄSNING = AVKODNING x FÖRSTÅELSE x MOTIVATION
Denna läsformel är grunden för vårt arbete med läs- och skrivutveckling och för elever med läs- och skrivsvårigheter.
Faktorn MOTIVATION dvs lust och intresse för läsning är en mycket viktig faktor för att tidigt fånga intresset för böcker och läsning. I läroplanen Lgr-11 står det att eleverna ska ges förutsättningar att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Läsarens tidigare erfarenhet, motivation och språkliga förmåga påverkar relationen mellan läsaren och texten. Därför är det av största vikt att anpassa texter för att eleven ska klara texterna bättre.
Som lärarbibliotekarie har jag haft förmånen att bygga upp vår biblioteksverksamhet från början när skolan stod färdigbyggd 2003. I den nya skollagen 2011 ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek. Skolbiblioteket ska stödja alla elevers lärande, så att läroplanens och kursplanens mål nås.Vi har ett öppet bibliotek, som är centralt placerat. Eftersom böckerna har fått stor konkurrens från andra medier, kände jag tidigt att det gäller att höja böckernas status. Bokläsandet bland barn och ungdomar har sjunkit rejält och speciellt pojkarna tappar tidigt intresset för böcker. Många studier visar att Sveriges elevers läsning och läsförståelse har sjunkit markant.
Både högläsning och läsning ger många goda effekter och höjer läsnivån, ökar läsförståelsen, stimulerar språket, ordförrådet, samtalet och den sociala förmågan.
Forskning visar att elever som har tillgång till ett väl fungerande skolbibliotek har en god kunskapsutveckling och en bättre läsförståelse.
Därför såg jag som lärarbibliotekarie en stor utmaning i att höja bokens betydelse för att motivera och ge alla elever lust att läsa.

Varje år har jag tillsammans med mina kolleger ett nytt, spännande läsprojekt på gång, som löper under större delen av vårterminen i alla klasser. Läsprojektet har alltid ett nytt tema med olika syften för att fånga upp intresset för böcker och läsning.

2 svar på ”Om mig”

  1. Hej Christine!

    Det är väldigt spännande att läsa om ditt läsprojekt! Jag heter Anja Gatu och är en Malmöbaserad journalist och författare, som gett ut sex böcker inspirerade av fotbollsspelare på OLIKA förlag. I mars kommer min sjunde bok, som handlar om bandy. De flesta riktar sig till barn i åldern 6-9 men en av böckerna (om fotbollsstjärnan Marta och hennes uppväxt) är för 9-12 och i sommar kommer ytterligare en bok för 9-12, om Nilla Fischer. Övriga böcker är inspirerade av Kosovare ”Kosse” Asllani och Therese Sjögran.

    Jag är mycket ute på skolor och pratar om mina böcker, och håller författarworkshops för dem som är intresserade. Böckerna har sin utgångspunkt i idrotten (vilket gör att de ofta lockar barn som inte läser så mycket annars) men tar upp många andra teman som vänskap, nervositet, mobbing, att vara en god lagkamrat, fusk, jämställdhet, barnfattigdom osv. Med utgångspunkt i böckerna brukar det leda till många intressanta böcker med barnen. Såhär skrev instagramkontot @skolbibliotekarierna efter mitt besök på Backaskolan för några veckor sedan: ”Mycket levande samtal mellan klassen och författaren och journalisten Anja Gatu. På ett kunnigt och lyhört sätt lyckas Anja väva samman elevernas frågor till en intressant helhet – om idrott, journalistyrket, författardrömmar, barns livsvillkor i Brasilien, stora fotbollsspelare och deras karriärer, fördomar om tjejer och killar, och så några underbara ögonblicksbilder av Marta Vieira da Silvas första tid i Sverige. Allmänbildande på ett fängslande sätt, och riktigt bra!”

    Jag brinner för läsfrämjandet hos barn, men också för att väcka deras lust att skriva och använda sitt språk. Jag vet hur viktigt det är att ha ett språk, och vilken rikedom det kan ge. Därför älskar jag att vara ute i skolorna. Nu undrar jag om ni är intresserade av ett samarbete – kanske ”bara” ett vanligt författarbesök, eller att jag på något sätt ingår i ert lägnre läsprojekt? Hör av dig om det verkar det minsta intressant, det brukar alltid gå att skräddarsy ett upplägg som passar!

    Med vänliga hälsningar
    Anja Gatu

    1. Hej Anja!
      Så kul att du fann min biblioteksblogg för Ängsdals skola.
      Jag har arbetat mycket medvetet kring att väcka lusten för läsning m h a stora läsprojekt, som löper under varje vårtermin. Snart drar jag igång mitt 16:e läsprojekt tillsammans med all personal!
      Jag har en viss budget och har redan i höstas bokat in besök bl a Mårten Melin. Men jag tar väldigt gärna kontakt med dig till nästa läsprojekt. Vi har några av dina böcker bl a Passa bollen!! Uppskattade!
      Hoppas att vi möts så småningom!
      Vänliga hälsningar
      Christine Landin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *